Oamenii de ştiinţă cehi au dezvoltat un vaccin împotriva boreliozei
Prima pagină Noutăți Actualitați Oamenii de ştiinţă cehi au dezvoltat un vaccin împotriva boreliozei
28.6.2014
Oamenii de ştiinţă cehi au reuşit să atingă succesul în lupta împotriva bolilor transmise de căpuşe. O echipă de cercetători de la Universitatea Palacký din Olomouc, Institutul de cercetare în medicină veterinară, Institutul de Chimie Organica si Biochimie şi Institutul de Fizică al Academiei de Științe şi societatea Bioveta a dezvoltat un vaccin împotriva boreliozei. Deocamdată poate fi administrat doar câinilor şi altor animale, însă informaţiile obţinute pot ajuta în mod semnificativ în pregătirea unui vaccin pentru medicina umană.
Vaccinurile pentru oameni ar putea fi pregătite peste şase ani, este convins directorul societăţii Bioveta, Libor Bittner. Oamenii de ştiinţă deja lucrează cu primele experimente asupra celulelor umane şi după părerea lor, rezultatele arată foarte promiţător.
„Borelioza afectează SUA, Asia, Europa Centrală şi de Nord şi este o problemă socio-economică semnificativă. Chiar dacă nu este o boală letală, este cronică, în multe cazuri având consecinţe pe tot parcursul vieţii. De aceea, există un mare interes pentru înfruntarea acestei boli. Iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare", a atenţionat unul din savanţi, Evžen Weigl.
Cercetările privind vaccinul au durat trei ani. „Obiectivul proiectului a fost pregătirea unui vaccin veterinar, care să permită prevenirea infecţiei cu borelioză la animale, în special la câini. Alte lucrări au ca obiectiv pregătirea şi producţia unui vaccin pentru utilizare în medicină umană,“ a spus un alt savant, Milan Raška. Cercetătorii au depus şi un brevet, pentru a proteja succesul lor.
Boala nu are un tratament sigur
Pentru borelioză nu a fost găsit un tratament sigur deocamdată, singura metodă de tratament presupune administrarea de antibiotice în timp util, la începutul îmbolnăvirii. Însă nu toţi pacienţii trataţi rămân fără consecinţe.
„Verificăm cât de mult va proteja acest răspuns imunitar individul vaccinat. Până acum am transferat infecţia la animale experimentale, prin injectare, dar lucrăm și la metoda directă cu ajutorul căpușei, care nu este ușoară. O vom introduce în cooperare cu alte departamente din Republica Cehă.
Până acum am putut să evaluăm toate răspunsurile imunologice ale organismului, însă metoda cu ajutorul căpușei va permite evaluarea capacităţii vaccinului de a împiedica nu doar dezvoltarea infecţiei, ci şi transmiterea acesteia de la căpuşă la purtător,“ a explicat Jiří Nepeřený de la societatea Bioveta.
Borelioză (Boala Lyme)
Boala este cauzată de bacterii din genul Borrelia. În Europa este vorba cel mai adesea de Borrelia afzelii şi Borrelia garini, iar în SUA Borrelia burgdorferi. În natură apar frecvent la rozătoare, de la care sunt transmise la om cel mai adesea prin intermediul căpuşelor.
Boala poate fi recunoscută prin faptul că în locul înţepăturii de căpuşă apare după cinci până la şapte săptămâni o pată roşie, al cărei centru păleşte treptat. Are aproximativ cinci centimetri. Pot apărea şi altele pe alte părţi ale corpului. În acest stadiu, pacientul poate avea simptome asemănătoare gripei - durere de cap, dureri musculare și dureri articulare. Dacă se administrează antibiotice din grupul tetraciclinelor, boala se vindecă. În majoritatea cazurilor, bacteria este distrusă de sistemul imunitar.
Însă dacă acest lucru nu se întâmplă, începe a doua fază a bolii. În această fază, bacteria afectează cel mai adesea nervii şi articulaţiile. Mai rar apare şi faza a treia a bolii, care are diferite manifestări, de la inflamaţia măduvei spinării sau afectarea nervilor faciali şi ai celor oculari, până la inflamaţia articulaţiilor. În stadiul al treilea, boala este adesea cronică, în special la copii.
Vaccinul pentru uz uman există doar pentru tipul bacteriei burgdorferi, adică tipul care apare pe continentul american.
AUTOR: Petr Kozelka, Právo
SURSA: http://www.novinky.cz/domaci/339583-cesti-vedci-vyvinuli-vakcinu-proti-borelioze.html