Boala limbii albastre este din nou de actualitate
Prima pagină Noutăți Actualitați Boala limbii albastre este din nou de actualitate
25.9.2024
În legătură cu actualitatea bolii limbii albastre în Republica Cehă, i-am solicitat un interviu directorului Administrației Veterinare de Stat (SVS), Zbyněk Semerád, doctor în medicină veterinară
Domnule Semerád, care este situația actuală în ceea ce privește boala limbii albastre în Europa sau în ce țări europene a fost diagnosticată noua tulpină BTV3? Diferă această tulpină în vreun mod fundamental în ceea ce privește patogenitatea în comparație cu alte tulpini?
În 2024, am înregistrat această tulpină în Franța, Germania, Danemarca, Luxemburg, Suedia, Portugalia și Austria. În 2023, această tulpină BTV 3 s-a răspândit în Belgia, Țările de Jos și într-o parte din Germania. În Spania, au fost diagnosticate tulpini BTV 4, BTV 8 și BTV 1 în 2024, BTV 8 în Andorra, BTV 8 în Italia și BTV 4 în Austria, în plus față de BTV 3. Informativ, aș dori să menționez că în Europa am înregistrat focare și în partea de vest a Marii Britanii, în Norvegia și în Elveția. Conform referințelor, tulpina BTV 3 pare să fie mai agresivă, cu o morbiditate mai mare în efective, iar noi am întâlnit o mortalitate mai mare la ovine.
Care este situația actuală în Republica Cehă, în ale cărei districte a fost detectată boala limbii albastre la 24 septembrie?
La 24 septembrie, Administrația Veterinară de Stat a înregistrat în total 25 de focare de infecție cu boala limbii albastre, dar investigăm mai multe focare. În aceste cazuri, Administrația dispune măsuri veterinare extraordinare pentru a evita răspândirea periculoasei boli a limbii albastre pe teritoriul Republicii Cehe.
Legislația UE stipulează că în jurul focarelor de boală a limbii albastre trebuie definită o zonă cu o rază de 150 km. Această zonă este definită teritorial în Republica Cehă ca așa-numita zonă a bolii limbii albastre prin măsurile de urgență veterinară emise de Administrația Veterinară de Stat (consultați harta de mai jos). Restricția se aplică circulației animalelor sensibile la boala limbii albastre (bovine, ovine și caprine, camelide, cervide și alte copitate) din această zonă delimitată. Această zonă este mai mare datorită faptului că această infecție este transmisă de insecte - prin mușcătura musculițelor din specia Culicoides. Acești transportatori apar în Republica Cehă. Detalii despre zonă pot fi văzute pe harta de mai jos.
Puteți prezenta pe scurt măsurile dispuse de SVS?
Crescătorilor de bovine, ovine, caprine și alte specii de animale sensibile la boala limbii albastre li se impune,
în cazul mutării animalelor în afara zonei definite de pe teritoriul Republicii Cehe - altele decât cele transferate direct la abator, să îndeplinească următoarele condiții:
1.
I. Protejarea animalelor împotriva atacurilor insectelor din specia Culicoides (denumite în continuare „vectori”) cu ajutorul insecticidelor sau al produselor repelente timp de cel puțin 14 zile înainte de data mutării, fapt care trebuie consemnat în registrul crescătorului, și anume utilizarea de medicamente și produse medicinale veterinare; ca insecticid și repelent se pot utiliza următoarele:
numai produsul medicamentos veterinar sau biocidul menționat la următorul link de pe site-ul web al Administrației Veterinare de Stat din Republica Cehă:
https://www.svscr.cz/kataralni-horecka-ovci-aktualni-informace/
II. Animalele au fost supuse condiției existenței unui test PCR negativ în această perioadă, test care a fost efectuat pe probe prelevate la cel puțin 14 zile de la data începerii protecției împotriva atacurilor vectorilor;
III. Eșantioanele trebuie prelevate de un medic veterinar privat autorizat de administrația veterinară regională competentă la nivel local (KVS) pentru activitățile prevăzute în secțiunea 61 (5) din Legea veterinară,
IV. Probele trebuie să fie examinate la Institutul Veterinar de Stat,
V. Animalele trebuie să fie însoțite de un certificat veterinar eliberat de KVS competent de la nivel local. Cererea de eliberare a certificatului veterinar trebuie să fie depusă la KVS cu 3 zile înainte de transferul animalelor. Crescătorul este obligat să prezinte protocolul KVS/SVS cu un rezultat negativ al examenului de laborator pentru boala limbii albastre prin metoda PCR. Rezultatul testului PCR este valabil timp de 10 zile de la data prelevării
și/sau
2.
Animalele au fost vaccinate împotriva bolii limbii albastre, serotipul 3, și sunt în perioada de imunitate garantată de specificațiile vaccinului; și
I. au fost vaccinate cu mai mult de 60 de zile înainte de data transferului; sau
II. au fost supuse unui test PCR cu rezultate negative la probele prelevate la cel puțin 14 zile de la debutul imunității, astfel cum se prevede în specificațiile vaccinului.
Măsurile diferă la bovine și ovine?
Măsurile sunt de facto aceleași. Aș preciza doar momentul de debut al imunității, care la ovine este de 21 de zile de la vaccinare, în timp ce la bovine trebuie să luăm în considerare vaccinarea + revaccinarea după trei săptămâni, după care animalul este imun timp de trei săptămâni, deci nu mai devreme de 42 de zile de la prima vaccinare.
Sunt plătite de către stat unele dintre măsurile dispuse?
În prezent, statul acoperă doar costurile și pierderile în cazul apariției bolii în cadrul măsurilor de urgență veterinară emise de KVS.
Se preconizează că boala limbii albastre va constitui parte integrantă a Metodologiei pentru controlul sănătății animale și vaccinarea obligatorie pentru 2025?
Metodologia pentru anul viitor nu ia în considerare rambursarea vaccinării, dar vom continua monitorizarea serologică extinsă la bovine și, în plus, trebuie să efectuăm monitorizarea entomologică pentru a determina perioada fără activitate a musculițelor.
Ați recomanda orice alte măsuri practice pentru a evita sau preveni răspândirea bolii?
Utilizarea preventivă a produselor repelente și a produselor insecticide omologate. Lista de produse recomandate poate fi găsită pe site-ul SVS. În ceea ce mă privește, pot recomanda vaccinarea animalelor sănătoase din turmele de bovine și, mai ales, de ovine, unde anul acesta s-au înregistrat chiar și decese de animale.
Astfel, animalele vaccinate sunt protejate cel mai bine. Consider că există o singură problemă, și anume transferul animalelor vaccinate cu un vaccin neînregistrat în afara teritoriului Republicii Cehe, unde statul poate stipula în cadrul condițiilor de import că vaccinul utilizat pentru imunizarea animalelor trebuie să fie înregistrat în statul membru UE relevant, iar acest lucru poate fi o problemă în anumite cazuri. Rămâne la latitudinea fiecărui crescător să decidă cum să abordeze problema.
Vă mulțumim pentru interviu.
Întrebări despre experiența cu soluția pentru boala limbii albastre:
Martin Vodinský, doctor în medicină veterinară, Departamentul de Marketing al Bioveta a.s.